Woensdrecht zit klem door nieuwe stikstofuitspraken

Het college roept provincie en Rijk op tot steun in het zoeken naar een oplossing.

Op 18 december 2024 heeft de Raad van State nieuwe uitspraken gedaan die gevolgen hebben voor het verkrijgen van stikstofvergunningen.  Dit geldt met name voor projecten nabij Natura-2000 gebieden. In en rondom de gemeente Woensdrecht liggen veel Natura-2000 gebieden en deze uitspraken zijn dan ook van grote invloed op onze gemeente.

Intern salderen

De Raad van State heeft op 18 december 2024 bepaald dat intern salderen weer vergunningplichtig is. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. De provincie onderzoekt momenteel alle consequenties van deze uitspraak en heeft vergunningverlening voorlopig stilgelegd. Intern salderen betekent dat een activiteit, zoals woningbouw, stikstof mag uitstoten zolang dit binnen de bestaande vergunde uitstoot blijft. Dit kan door oude uitstootbronnen te verminderen of te vervangen, zonder dat de totale uitstoot toeneemt.

Door de nieuwe uitspraken kan dit niet meer en moet een dergelijk project gezien worden als een compleet nieuwe activiteit. Daar hoort dan ook een nieuwe natuurvergunning bij en dit is met name een groot probleem in de nabijheid van Natura-2000 gebieden. Bij deze vergunningplicht geldt ook het zogenoemde additionaliteitsvereiste, waarbij de provincie moet kijken of de eventuele stikstofwinst niet eerst naar natuurherstel moet gaan. Zolang er geen concreet pakket aan maatregelen of een beleidsprogramma vanuit het Rijk of de provincie is, kan voor veel projecten niet worden aangetoond dat aan dit vereiste wordt voldaan. De provincie Noord-Brabant heeft dan ook in januari 2025 besloten om tot nader order geen natuurvergunningen af te geven.

Gevolgen in de gemeente Woensdrecht

Zoals gezegd zijn deze nieuwe uitspraken van grote invloed voor onze gemeente, waaronder op de woningbouwplanning. Uit onderzoek blijkt dat van de 40 woningbouwplannen zoals opgenomen in de woningbouwplanning er 22 gebruik maken van intern salderen. Zoals de plannen zijn ingediend door de initiatiefnemer is het thans niet mogelijk om de ruimtelijke procedure op te starten of af te ronden. 

In een interview met RTL liet wethouder Schuurbiers eerder deze week al twee concrete voorbeelden zien van projecten die nu stil komen te liggen: de woningbouw in de Burg. Moorsstraat te Hoogerheide en de vernieuwbouw van basisschool ’t Paviljoen in Ossendrecht. In de Burg. Moorsstraat in Hoogerheide is nu een groot braakliggend terrein te zien waar de verouderde huurwoningen reeds gesloopt zijn. De plannen om hier 14 nieuwe, duurzame huurwoningen terug te bouwen gaan door de nieuwe uitspraken voorlopig in de ijskast.

Ook de plannen voor de vernieuwbouw van basisschool ’t Paviljoen in Ossendrecht liggen stil. De school is aan het einde van haar levensduur en is dringend toe aan een upgrade. Door de vernieuwbouw die gepland is, komt er een compacter en veel duurzamer gebouw voor terug, met dus minder impact op het milieu. De plannen zorgen er ook voor dat aan de huidige eisen van een gezond binnenklimaat wordt voldaan. Er is een duurzame en energieneutrale school gepland, die zeker 40 jaar mee gaat.

Wethouder Rainier Schuurbiers: "De uitspraak van de Raad van State heeft grote gevolgen voor vergunningen en ruimtelijke ontwikkelingen in de gemeente Woensdrecht. We moeten zorgvuldig omgaan met ons Natura 2000-gebied, maar ook oog houden voor de toekomst van onze dorpen. Dit vraagt om een evenwichtige aanpak. Als gemeente roepen we zowel de provincie als het Rijk op om zo snel mogelijk tot een werkbare oplossing te komen."