Het Knickebein systeem voor luchtaanvallen

Om bombardementen nauwkeurig uit te kunnen voeren werd door de Duitsers gebruik gemaakt van een voor die tijd geavanceerd systeem, de ‘Knickebein‘.

English

To be able to carry out bombings accurately, the Germans used a system that was very advanced for its time, the ‘Knickebein’.

Deutsch

Um ihre Bombenangriffe präzise durchführen zu können, verwendeten die Deutschen ein für die damalige Zeit fortschrittliches System namens „Knickebein“.

Knickebein Linkdonk

De Knickebein werkte samen met een andere Knickebein. Beide zonden radiogolven uit. De eerste zender begeleide de bommenwerper. Zodra het signaal van de tweede zender kruiste met dat van de eerste zender, wist de piloot dat hij de locatie had bereikt en kon hij zijn bommen afgooien. 

De zendantenne boven op de hoogte stond op een stenen of betonnen ring met een doorsnede van 31,3 meter. Aan de afwijkende begroeiing in het gras is de ligging van deze ring te achterhalen. Waarschijnlijk zit er in de betonnen ring nog een andere, metalen ring. Bij een onderzoek met een metaaldetector sloeg de meter boven de ring uit. De restanten van een tweede Knickebein in Nederland zijn gevonden bij Julianadorp in Noord-Holland.

Op de luchtfoto te zien is dat er meerdere gebouwen stonden die aan de stelling toebehoorden.

Lindonk 13 - 27 oktober 1944

Het uitzicht bij Lindonk biedt een goed uitzicht op de toegangsweg naar Zeeland. De Duitsers hadden de spoordijk, de Kreekrakdam, zwaar versterkt. Toch voerden de soldaten van de Black Watch op 13 oktober 1944 onverschrokken een aanval uit door het vlakke polderlandschap. Elke poging van de Canadezen om de dijk te bestormen werd beantwoord met een vuurlawine. Ook zware luchtaanvallen brachten geen uitkomst. De Canadezen trokken zich uiteindelijk terug. Op deze dag, Black Friday, vielen er 56 doden en 89 gewonden. 27 Canadezen werden gevangengenomen. Dat de verbinding met Zeeland voor de Duitsers definitief verloren was, was het enige lichtpuntje van die dag. 

Op 14 oktober ondernamen de mannen van de Calgary Highlanders een nieuwe poging. Landmijnen zorgden voor veel slachtoffers en onderweg werden ook de lichamen van elf vermiste soldaten van 13 oktober gevonden. Toch lukte het de spoordijk over te steken en de polder erachter in te nemen. 

Lindonk was nog lange tijd in handen van de Duitsers. En dat merkten de geallieerde troepen, die vanaf 24 oktober eindelijk naar Zuid-Beveland konden rijden. Zij werden vanaf Lindonk bestookt met Duits vuur. Op woensdag 25 oktober kregen de Calgary Highlanders daarom opdracht Lindonk te veroveren. De eerste aanval werd door de Duitsers afgeslagen. Wel kwamen de Canadezen die dag zo dichtbij, dat ze gesprekken konden opvangen over het terugtrekken van de Duitsers. Ze besloten een dag te wachten en hoopten dat de Duitsers zich zouden terugtrekken. Op vrijdag 27 oktober deden de Canadezen een tweede poging. De Duitsers bleken inderdaad te zijn gevlucht. Bij de gevechten rondom Lindonk kwamen 140 soldaten om het leven.