Ter bescherming van vliegveld Woensdrecht bouwden de Duitsers diverse bunkers. Het grootste deel daarvan bestond uit opstellingen voor luchtdoelartillerie, zoeklichten en munitie bunkers.

English

The Germans built a number of bunkers to protect Woensdrecht Airport. They mainly consisted of setups for aerial target artillery, search lights and ammunition bunkers.

Deutsch

Zum Schutz des Flugplatzes Woensdrecht errichteten die Deutschen mehrere Bunker. Der größte Teil davon bestand aus Flakstellungen, Scheinwerfern und Munitionsbunkern.

Flakstelle

Ter bescherming van Flugplatz Woensdrecht werden er op en rondom het vliegveld tientallen Duitse bunkers gebouwd. Het grootste gedeelte hiervan maakte deel uit van een zogenaamde ‘Flakstelle’. De afkorting 'Flak' komt van Flugabwehrkanone, of ook wel Fliegerabwehrkanone. Deze stellingen waren ingericht met als doel het neerhalen van geallieerde toestellen. 

Naast de aanwezigheid van het geschut waren deze stellingen ook uitgerust met een of meerdere zoeklicht en munitie. Door het gebruik van zoeklichten had men de mogelijkheid om ook in het donker de lucht af te speuren naar geallieerde toestellen. 

Deze bunker is de laatst overgebleven ‘Flak bunker’ van deze ‘Flakstelle’. Opvallend is de betonnen bedding boven op de bunker. Voor zover bekend waren enkel de ‘Flak bunkers’ aan de Verlengde Duinstraat en de bunkers in deze stelling op deze manier gebouwd. Bij de overige stellingen stond het geschut opgesteld in houten torens of op de grond. 

Deze stelling was voor zover bekend uitgerust met een 2cm FLAK. Het gedeelte op de begane grond bood woonruimte voor de bemanning. In de aangebouwde garage stond het zoeklicht, die wanneer het donker was naar buiten werd gereden.

Luftwaffe personeel bij een 2cm FLAK 38. De foto is elders genomen.Bron: Beeldbank NIMH
Luftwaffe personeel in een van de FLAK torens op of rond Flugplatz Woensdrecht. Deze militairen zijn al behoorlijk geacclimatiseerd aan het Nederlandse leven want ze dragen bijna allemaal houten klompen.Bron: Beeldbank NIMH
Luftwaffe personeel bij een 2cm FLAK 28. De foto is in 1942 genomen in een van de houten torens op of rond Flugplatz Woensdrecht. Bron: Beeldbank NIMH
Een van de houten FLAK torens op of rond Flugplatz Woensdrecht. De metershoge toren is geheel omtrokken met camouflage netten. Bron: Beeldbank NIMH.

Herstel van de bunkers

In de jaren 80 was deze bunker zowel van binnen als van buiten volgestort met zand. In 2008 nam een vriendengroep van jongeren het initiatief om deze bunker leeg te graven. Elke kuub zand werd met schep en kruiwagen weggewerkt. Mede door dit initiatief kwam er subsidie vrij om naast deze bunker ook het gros van de overige bunkers op te knappen. Door middel van de bouwtekeningen zijn de bunkers grotendeels weer in originele staat hersteld. 

In 2010 ontvingen Mark Bogers, Falco Cloots, Rowan Averdieck en Jim Raaijmakers (v.l.n.r.) de ‘Jongeren Promotieprijs’ van Gemeente Woensdrecht voor hun inzet voor deze bunker.

Foto: Chris van Klinken / Het Fotoburo