Wat kunt u zelf doen ter preventie van woninginbraak?
Gisteren was het European Focus Day, een initiatief om aandacht te besteden aan de preventie van woninginbraken. Ook in de gemeente Woensdrecht deden we hieraan mee. De gemeente, Politie en buurtpreventieteams gingen in alle dorpen aan de slag met de ‘voetjesactie’, waarbij vanuit het perspectief van een inbreker gekeken werd naar woningen en voertuigen. Wanneer er een deur of raam open stond werd gekeken of er iemand aanwezig was en werd met de bewoner over de risico’s gesproken. Was er niemand thuis dan werd een papieren voetstap achtergelaten.
Programma
Na een openingswoord door wethouder De Heer gingen de gemeentelijk toezichthouders, de jongerenwerker, BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar), Politie en vrijwilligers van de buurtpreventie op pad. Er werd begonnen in Huijbergen, daarna ging men naar Ossendrecht, Hoogerheide, Putte en tot slot Woensdrecht. Met diverse inwoners werd gesproken over hoe het risico op inbraak te verkleinen is. Burgemeester Adriaansen sloot de dag af en bedankte alle deelnemers.
Bevindingen
Opvallend vaak werden er open ramen en/of deuren geconstateerd. Burgemeester Adriaansen: “Met dit warme weer is het logisch dat mensen hun huis willen ventileren, maar men moet er bewust van zijn dat dit risico’s met zich meebrengt, zelfs wanneer men thuis is. In sommige gevallen kon er namelijk makkelijk naar binnen geklommen worden door openstaande ramen en een inbraak is daarmee zo gepleegd.” Ook waren er diverse garages en schuurtjes niet afgesloten, terwijl er toch waardevolle spullen in stonden. Burgemeester Adriaansen gaat verder: “De slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ gaat echt op. Een inbraak is zo gepleegd en gaat vaak verder dan alleen het missen van spullen, het tast ook het veiligheidsgevoel van mensen aan. We willen daarom het belang van preventie aangeven met dit soort acties.”
Weet u dat u zelf veel kunt doen ter preventie van woninginbraak? Enkele tips:
- Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
- Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
- Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
- Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
- Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
- Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
- Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
- Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
- Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
- Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).
- Neem een Politie Keurmerk Veilig wonen! Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90% minder kans op een geslaagde inbraak! Een PKVW-erkend bedrijf kan u helpen uw woning veiliger te maken. Zoals met goed hang- en sluitwerk, verlichting en een rookmelder of goede verlichting in de buurt.
- Heeft u zeer waardevolle spullen in huis? Laat dan een alarmsysteem installeren. Mocht er dan worden ingebroken dat wordt de politie direct in kennis gesteld.
Overige tip: Registreer eigendommen en noteer serienummers. Mocht de Politie na een inbraak een ‘buit’ aantreffen, dan kan die herleid worden naar de rechtmatige eigenaar.