Villa Servais, de oude dame, Villa Bieduinen: Rijksmonument op Landgoed Bieduinen, Putte
Putseweg 44, Putte
Aan het einde van een lange oprijlaan staat “onze” oude dame; de monumentale villa op het landgoed Bieduinen. Sinds de renovatie staat ze er strak bij! Al ruim 135 jaar biedt zij onderdak aan mensen met allerlei verschillende achtergronden. In 2001 werd zij een Rijksmonument.
Terug in de tijd
De villa kent een lange geschiedenis en was van diverse families. De Antwerpse houtvester Alphons Servais bouwde de villa in 1883 – vandaar “Villa Servais”. In 1911 ging de eigendom over naar de familie Cassiers en in 1956 naar de familie Van Mierlo uit Essen. Deze families woonden hier niet zelf maar verhuurden Bieduinenhof aan instellingen die hier mensen verzorgden. Servais bouwde de villa in Neo-Romaanse stijl, met kasteelachtige elementen en motieven van de Rondboogstijl. Er volgden meer verbouwingen. Daarbij werd onder meer tegen de toren en de westgevel een aanbouw geplaatst, terwijl het zuidelijke dakschild werd voorzien van een forse dakkapel. De zuidelijke en westelijke gevel zijn gedetailleerd; op de foto een detail van de zuidelijke gevel. De statige achthoekige toren, met een viertal zesruits ramen en verticale schijnschietsleuven en de gekanteelde topgevel geven het monument mede zijn kasteelachtige uiterlijk. Met de laatste restauratie en verbouwing, in 2022-2023, werd het herstellen van de architecturale status van vóór de verbouwing van 1967 als uitgangspunt genomen.
De bewoners van het monument: in vogelvlucht
Tijdens de Wereldoorlog II diende de villa als opvang voor uit Rotterdam geëvacueerde zieken en bejaarden. Na de oorlog behield villa Bieduinenhof de medische functie; van 1948 tot 1952 was het een bejaardentehuis in handen van de Franciscanessen van Asten. Onder het echtpaar Van Mierlo nemen de Franciscanessenzusters uit Oudenbosch, vanaf 1958, hun intrek in de villa – zij zetten de zorg voor de bejaarden voort. Wanneer in de jaren ’80, onder impuls van stimuleringsmaatregelen, meer bejaardentehuizen worden opgericht, wordt besloten deze activiteiten op Bieduinen stop te zetten. Het is 1989 wanneer de eerste bewoners, van wat later Stichting Titurel wordt, hun intrek nemen in villa Bieduinen. Tot het najaar van 2021 is het monument ‘thuis’ voor -uiteindelijk- 20 bewoners.
Het monument in 2024: in oude glorie hersteld, met een nieuwe functie
Sinds het najaar van 2023 bevindt zich in het monument op het gelijkvloers een mooie gezamenlijke ruimte -voor een toekomstige theeschenkerij. De 1e verdieping is ingericht met diverse ambachtelijke ateliers voor de bewoners en deelnemers van Titurel, op de 2e verdieping vinden we kantoorruimte en de zolder biedt vergaderruimte. Er zijn plannen voor verbouwing en restauratie van de aangebouwde zijvleugel en ook de tuin wordt in de komende jaren verder vormgegeven.
Villa Bieduinen is ALLEEN te bezoeken op
zaterdag 14 september, 12.00u-17.00u