Dagelijks Leven - Woensdrecht
Dagelijks leven
Geld en administratie
Grip op je geld
- Weer grip krijgen op je geld lukt met deze ondersteuning van BWI Woensdrecht.
- Hulp bij het aanvragen van toeslagen of het invullen van formulieren.
- Heb je grotere of complexere geldproblemen? WijZijn helpt.
Administratie
- Je administratie op orde brengen en houden.
- Beter leren rekenen of omgaan met de computer? Neem contact op met het To-Taalhuis van BWI Woensdrecht.
- Online zaken doen met de overheid of leren omgaan met DigiD: Bibliotheek West-Brabant helpt u op weg.
- Hulp nodig bij uw aangifte inkomstenbelasting? Vraag belastinghulp bij een vrijwilliger van KBO Hoogerheide (alleen voor leden van KBO). Of maak een afspraak bij het steunpunt van de Belastingdienst in Bergen op Zoom.
Schulden
- Je schulden verminderen of begeleiding naar een schuldvrij leven? WijZijn helpt.
- Zelf schuldhulpverlening aanvragen? Dat kan via ISD Brabantse Wal.
- Over Rood is er voor ondernemers met schulden, die er zelf niet goed uitkomen. Zie OverRood.nl
Onderwijskosten
- Hulp bij kosten voor onderwijs of opleiding voor kinderen tot 18 jaar. Neem contact op met Stichting Leergeld Brabantse Wal.
- Toeslag voor studie voor volwassenen met een beperking.
Huishouden
- Hulp bij klusjes in huis. Neem contact op met de Hulp- en klusdienst van BWI Woensdrecht.
- Hulp bij boodschappen doen. Durf om hulp te vragen bij vrienden, kennissen of buren.
- Hulp bij eten koken. Neem contact op met BWI Woensdrecht voor de mogelijkheden.
- Samen koken en eten kan tijdens de kookavonden in Het Buurthuis.
- Vraag tips of advies voor hulp bij het huishouden.
Hulp bij het opvoeden en opgroeien
Algemeen
- Informatie over ontwikkeling, gezondheid en opvoeden van zwangerschap tot en met puberteit. Kijk op GroeiGids.nl.
- Vraag tips of advies van team Jeugd.
- De oudertelefoon is er voor ouders en opvoeders met vragen, zorgen en problemen of om te sparren over opvoeding en ouderschap. Anonieme telefoon- en chatservice via de website www.oudertelefoon.nl.
Tips per leeftijdsfase
- Zwangerschap: informatie over de gezondheid van jou en je kindje tijdens je zwangerschap en kort na de geboorte van je kindje.
- Vragen over baby, peuter of kleuter? Het consultatiebureau is er voor de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje van 0 tot 4 jaar. Of volg de peutercursus van TWB.
- De jeugdverpleegkundige van GGD West-Brabant is er voor vragen over gezondheid en ontwikkeling van kinderen van 4 tot 18 jaar.
- Loopt u ergens tegenaan bij het begeleiden van uw kind van 18 jaar of ouder? De maatschappelijk werkers van WijZijn kunnen u bijstaan.
Voor jongeren
- Voor alle jongeren: hulp vragen is OK. Kijk wat jou past.
- 18 jaar en dan? - Er verandert veel als je 18 jaar wordt. Zie het informatieboekje van MEE West-Brabant.
- 18 jaar of ouder en loop je ergens tegenaan waar je zelf niet uitkomt? De maatschappelijk werkers van WijZijn praten met jou over je situatie, brengen je hulpvraag in kaart en bespreken de mogelijkheden om hiermee aan de slag te gaan.
- Tussen de 14 en 21 jaar krijg je vaak te maken met digitale zaken die je moet regelen bij organisaties. Dit online informatiepunt voor jongeren geeft uitleg.
- Vraag jongeren tussen 8 en 24 - De jongerenwerkers van BWI Woensdrecht leren je graag kennen.
Ook goed om te weten
- Hulp bij spraak- en taalontwikkeling voor jonge kinderen. Vraag advies bij het consultatiebureau of bij het To-Taalhuis. Maak gebruik van BoekStart of kom naar de BabyParade of Peuterparade van de Bibliotheek West-Brabant.
- Tips en informatie over hoe je op een leuke en veilige manier je kind kunt helpen mediawijs te worden: Media UkkieLab.
Vervoer
- Durf om hulp te vragen bij vrienden, kennissen of buren. Of informeer eens naar mogelijkheden bij het dorpsplatform.
- Sinds 1 januari 2025 is er in de Dorpsstraat in Woensdrecht, ter hoogte van huisnummer 41, een halte van Bravoflex. Bravoflex rijdt op het moment dat u vervoer nodig hebt maar er geen reguliere bus rijdt. Ook in het weekend of 's avonds. U wordt naar een overstaphalte van het openbaar vervoer in de buurt gebracht. U moet wel reserveren. Dat kan telefonisch: 088 350 3500. Zie ook: www.bravo.info.
- Alle vervoersmogelijkheden in de gemeente Woensdrecht vindt u op de website 'Vervoer voor mij'. Informatie over OV, deeltaxi, doelgroepenvervoer en andere vervoersinitiatieven. Van deur tot deur, rolstoel- en huisdiervriendelijk. Komt u er niet uit of heeft u andere mobiliteitsvragen neem dan contact op met BWI Woensdrecht.
Wonen
Langer zelfstandig thuis wonen
- Kunt u niet meer alles zelf in huis? Samen kijken we naar een oplossing om te blijven wonen in eigen huis.
- Maak kennis met de (zorg)hulpmiddelen van morgen via het Huis van Morgen.
- Steunkousen zelfstandig aan- en uittrekken kan op den duur lastig worden. Met goede tips en hulpmiddelen kunt u dit langer zelfstandig blijven doen. Elke laatste woensdagmiddag van de maand is er een spreekuur in het Medisch Centrum in Hoogerheide. Aanmelden via www.sense-ergotherapie.nl, via mail of bel naar 06 45266920.
- Een rollator helpt om veilig en zelfstandig te blijven bewegen. Zorg dat uw rollator in orde is. Laat uw rollator nakijken of repareren tegen een kleine vergoeding tijdens het rollatorspreekuur. Bel BWI Woensdrecht voor datum, tijd en locatie.
Huren, kopen, wonen
- Moeite om de huur te betalen? Neem contact op met de woningstichting om samen te kijken naar een oplossing via Woningstichting Woensdrecht of Stadlander.
- Stadlander heeft elke dinsdag van 09.30 tot 11.00 uur spreekuur in het gemeentehuis. Heeft u vragen over uw inschrijving of algemene vragen, kom langs in de ontmoetingsruimte/bibliotheek.
- Ben je een starter op de woningmarkt? Met een starterslening via de gemeente kun je dat ene huis misschien net wél kopen.
- Ben je dakloos of dreig je dakloos te worden en heb je geen slaapplaats? Kijk naar de mogelijkheden. Er is maatschappelijke tijdelijke opvang mogelijk via WijZijn.
Vitaal ouder worden
- Werken aan uw gezondheid en vitaliteit? BWI Woensdrecht en Sport en Slankstudio organiseren een nieuw programma speciaal voor 60+ rondom vier thema's: bewegen, ontspanning, voeding en verlies van spiermassa. Data: 21 en 28 januari, 4 en 11 februari van 10.30 uur tot 12.00 uur. Deelname kost eenmalig € 19,95. Aanmelden: 06 26530645 of hoogerheidemilon@sportenslankstudio.nl.
- Fit ouder worden of vraag advies van de buurtsportcoach. Bel BWI Woensdrecht via 0164 672 049.
- Langer thuis blijven wonen of bel BWI Woensdrecht via 0164 672 049.
Bij scheiding/relatieproblemen
Voor ouders
- Volg een online training over scheiden bij Villa Pinedo.
- Heeft u praktische of emotionele steun nodig bij scheidings- of relatieproblemen? Neem contact op met WijZijn.
- Uit elkaar met kinderen.
- Heeft u een vraag over de opvoeding van uw kind bij een scheiding of bij relatieproblemen? Op de basisschool van uw kind heeft een jeugdverpleegkundige (GGD) regelmatig inloopspreekuur.
- Breng tijd met uw kind door in een natuurlijke omgeving. Maak een afspraak bij de Worteltuin in Hoogerheide.
Voor kinderen
- Jongeren met gescheiden ouders helpen andere jongeren. Probeer de Buddy App van Villa Pinedo en kom in contact met een jongere die weet wat je doormaakt.
- Heb je vragen of wil je even kletsen met iemand die naar jou kan luisteren en jou op weg kan helpen, ga dan in gesprek met één van de jongerenwerkers van BWI Woensdrecht.
- Op school kun je altijd terecht bij één van de leerkrachten als je wilt praten over je thuissituatie. Op basisscholen is ook regelmatig een jeugdverpleegkundige van GGD West-Brabant aanwezig.
- De jongerenchat van de GGD is er voor jongeren ouder dan 12 jaar. Heb je een vraag of wil je iets bespreken? Dat kan hier (ook anoniem).
- Met de Kindertelefoon kun je chatten of bellen als je ergens over wilt praten. Ook met je vraag of verhaal als je ouders gescheiden zijn of willen gaan scheiden.
Conflicten
- Voor conflicten met buren of buurtgenoten kunt u contact opnemen met buurtbemiddelaars/WijZijn.
- Voor relatiegesprekken of bemiddeling in de familierelatie kunt u terecht bij WijZijn.
- Een onveilige thuissituatie? Bespreek je zorgen bij (vermoedens van) partnermishandeling, kindermishandeling of ouderenmishandeling.
- Maak je je zorgen of heb je (vermoedens van) partnermishandeling, kindermishandeling of ouderenmishandeling? Doe er iets mee.
- Meldpunt crisiszorg: 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bel: 0800 5099.
- In levensbedreigende situaties belt u alarmnummer 112.
Rondkomen met een laag inkomen
- Er is aan het einde van het jaar een eenmalige cadeaukaart voor huishoudens met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Check hier of u in aanmerking komt: woensdrecht.nl/cadeaukaart-voor-lage-inkomens.
- Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Via de collectieve verzekering heeft u een ruime dekking en de gemeente betaalt mee. Voor iedereen met een inkomen tot 120% van de inkomensgrens. Zie: www.gezondverzekerd.nl/gemeente/Woensdrecht.
- Zorgtoeslag is een bijdrage voor de kosten van uw zorgverzekering. Check via de Belastingdienst of u hier recht op hebt.
- Hulp voor mensen met een laag inkomen
- Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Op school en bij een vereniging of club. Neem contact op met Startpunt Grip op Geld van BWI Woensdrecht om samen te kijken naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld Stichting Leergeld Brabantse Wal of Jeugdfonds Sport en Cultuur. Bel of mail.
Komt u er niet aan uit of heeft u hulp nodig?
Neem contact op met onze intakers via telefoonnummer
14 0164. Zij helpen u graag om te kijken wat passend is
in uw situatie.