Molen Johanna, Huijbergen
Bergsestraat 25b, Huijbergen
De Johanna is een ronde stenen molen aan de Bergsestraat te Huijbergen, in de Noord-Brabantse gemeente Woensdrecht. De molen is in 1862 in opdracht van Petrus Johannes Backx gebouwd, op aanraden van de pastoor van de parochie, die een molen in zijn parochie wilde hebben. De parochie was in 1859 gehalveerd omdat Kalmthoutse Hoek was weggevallen.
De molen is een bergmolen of beltmolen met bovenkruier.
Na de afscheiding van België in 1830 was er een landsgrens door de parochie getrokken, maar de parochie is daarna nog bijna dertig jaar een geheel gebleven.
De bouwvergunning die voor de Johanna is verleend vermeldde ook gebruik als oliemolen en mogelijk is de molen ook als zodanig ingericht geweest. Ook bevond zich een zaagwerk in de Johanna.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen gebruikt om graan te malen en elektriciteit op te wekken.
In de jaren 60 van de twintigste eeuw raakte de molen in verval. Hij werd in 1966 aan de gemeente Huijbergen verkocht, die hem meteen heeft laten restaureren en maalvaardig heeft gemaakt. In de jaren 1968/1969 is de molen maalvaardig gemaakt. Het interieur is een lust voor het oog. In het nieuwe gebouw naast de molen kunnen bezoekers terecht voor een kopje koffie/thee en voor aankoop van molenproducten.
Tegenwoordig laten vrijwillige molenaars de molen regelmatig draaien.
Open: woensdag- en donderdagochtend en de eerste zondag van de maand. Op zaterdag en zondag hangt de openstelling af van de beschikbaarheid van vrijwilligers.