Leeshulp Tolkie op gemeentelijke website

Onlangs heeft de gemeente Woensdrecht een leeshulp toegevoegd 
aan de website. We proberen duidelijke taal te gebruiken en webteksten toegankelijk te schrijven, maar toch is de tekst soms lang of bepaalde woorden zijn lastig. De nieuwe leeshulp is een uitkomst voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is bovendien een handig hulpmiddel voor iedereen die snel wil overzien waar een tekst over gaat.

Uit onderzoek blijkt dat teksten die op B1-niveau geschreven zijn voor de meeste mensen begrijpelijk zijn. Eenvoudiger taalgebruik (A2-niveau) is een oplossing voor degenen die het nodig hebben maar kan voor anderen te simpel aanvoelen. Een leeshulp kan helpen om dit verschil te overbruggen. 

Burgemeester Adriaansen: “We vinden het belangrijk dat iedereen de informatie op onze website begrijpt, ook laaggeletterden of mensen voor wie Nederlands niet de eerste taal is. 
Uit onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat 70% van de laaggeletterden wél digitaal vaardig is. Zij gebruiken websites dus wel om informatie te verkrijgen maar lopen ertegenaan dat teksten soms te moeilijk zijn. Daarom hebben we geïnvesteerd in de leeshulp. Zo gaan we miscommunicatie of onbegrip tegen.”

Handige functies

Woensdrecht heeft gekozen voor de Tolkie Leeshulp. Deze tool is samen met laaggeletterden ontwikkeld en sluit daarom goed aan bij wat zij nodig hebben. De belangrijkste functies van de leeshulp zijn:

  • Makkelijke uitleg bij woorden: Bepaalde woorden vormen voor laaggeletterden een grote uitdaging. We doen ons best om deze te vermijden, maar soms ontkom je niet aan bepaalde begrippen. Tolkie zorgt voor een uitleg in makkelijkere taal. 
  • Vertaaloplossingen: Mensen met een andere moedertaal kunnen losse woorden door de leeshulp laten vertalen. Dankzij een AI-model plaatst de leeshulp deze ook in hun eigen context. Naast het vertalen van losse woorden is een het ook mogelijk om een hele tekst te vertalen vanwege een koppeling naar Google Translate. 
  • Tekst naar spraak: Een deel van de laaggeletterden is wel goed in Nederlands, maar niet goed in lezen. Voor deze groep is er de tekst-naar-spraakfunctie. Je kunt de tekst daarmee laten voorlezen.
  • Korte teksten: De leeshulp kan ook een samenvatting van een hele pagina maken. 
    De belangrijkste onderwerpen die op de webpagina aan bod komen worden eenvoudig weergegeven in enkele regels. Dit kan uiteraard ook voor niet laaggeletterden prettig zijn.

Burgemeester Adriaansen: “Op diverse manieren werken we aan onze toegankelijkheid en hebben we speciale aandacht voor laaggeletterden. Het To-Taalhuis biedt hulp aan mensen die hun taal willen verbeteren. Daarnaast is er binnen de gemeente extra aandacht voor het gebruik van duidelijke taal. We zien de leeshulp op de website als een mooie aanvulling hierop. Mensen die er ondanks dat zelf niet uitkomen, kunnen terecht bij BWI Woensdrecht.”