Koninklijke Onderscheiding voor dirigent Arnold Wensink
Op zondag 15 januari 2023 heeft burgemeester Adriaansen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan de heer Arnold Wensink. De heer Wensink werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de muziek. Op professioneel gebied met zijn muzikale loopbaan bij Defensie, maar ook in de amateurmuziek als dirigent van diverse verenigingen. Bijzonder is zijn betrokkenheid en begeleiding van nabestaanden en overlevenden van de Herculesramp in 1996. De Koninklijke Onderscheiding werd uitgereikt tijdens zijn afscheidsconcert als dirigent van Muziekvereniging De Hoop uit Ossendrecht.
Muzikale loopbaan bij Defensie
Arnold Wensink begon zijn muzikale carrière als trompettist bij de Marinierskapel en werd daarna Kapelmeester van het Fanfarekorps der Genie. Dit fanfarekorps zou samengevoegd worden met het Fanfarekorps Limburgse Jagers tot het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht. De heer Wensink was mede verantwoordelijk voor de aanstelling van muzikanten van dat korps en ging ervan uit dat hij daar dirigent zou worden. Een overplaatsing zorgde er echter voor dat hij Kapelmeester werd de Koninklijke Militaire Kapel in Den Haag. Een jaar later sloeg het noodlot toe, toen op 15 juli 1996 de Herculesramp plaatsvond op vliegveld Eindhoven. Hierbij kwamen 29 muzikanten van het fanfarekorps en de bemanningsleden van het vliegtuig om het leven. De heer Wensink was direct vanaf de eerste hectische dagen na de ramp betrokken bij de nabestaanden en bij het verzorgen van het afscheid nemen van de overledenen. Ook was hij dirigent bij de Nationale herdenking in Eindhoven. Zijn betrokkenheid bij de nabestaanden en de 7 overlevenden van de ramp is nooit meer weggegaan. Het herstel van de overlevenden kreeg zijn volle aandacht en prioriteit. Je kwam niet aan ‘zijn mensen'.
Onder zijn leiding werd een nieuw orkest opgebouwd. Deze taak was zeker niet voor iedereen weggelegd. Er was veel emotionele bagage en media-aandacht. De aanpak van de heer Wensink heeft voor veel mensen een verschil gemaakt. Het lukte hem om het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden. Streng in de muziek, om uit iedere muzikant het beste te halen, maar tegelijkertijd ontzettend betrokken, meevoelend en meelevend. Al snel kwam het nieuwe fanfarekorps op hoog muzikaal niveau.
In 2001 nam hij afscheid als dirigent van het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht met een concert in muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven. Ook na zijn pensionering bleef hij in contact met mensen uit die tijd en nog altijd is hij aanwezig bij herdenkingen.
Vrijwilliger in de amateurmuziek
Niet alleen professioneel, ook in de amateurmuziek is de heer Wensink heel actief geweest. Hij heeft hierin vanaf 1972 tot heden vrijwilligerswerk gedaan als dirigent en jurylid. Harmonie Amicitia uit Steenbergen, Fanfare OBK uit Brakel, Harmonie Vlijt en Eendracht uit Rijen en Muziekvereniging De Hoop uit Ossendrecht hebben allemaal onder zijn leiding gestaan. Vanuit de Brabantse Bond van Muziekverenigingen jureerde hij zowel sololistenwedstrijden als concoursen. Ook hier wordt hij geroemd om zijn muzikale kwaliteiten en leiderschap, maar zeker ook vanwege zijn persoonlijkheid. Door muzikanten wordt hij omschreven als een gevoelsmens, die zeer betrokken is en oog heeft voor iedereen. Op een natuurlijke manier verbindt en ondersteunt hij mensen. Dit maakt hem een geliefd en gerespecteerd persoon.
Op zondag 15 januari 2022 werd er een afscheidsconcert georganiseerd met Muziekvereniging De Hoop uit Ossendrecht, waar hij sinds 2003 dirigent was. Na afloop van dit concert werd hem een Koninklijke Onderscheiding, als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, opgespeld.