Klimaatadaptatie en biodiversiteit: Wat doen we als gemeente?

We zien steeds vaker hevige buien, maar ook langere perioden van droogte. We willen er als gemeente voor zorgen dat er geen wateroverlast is wanneer het hard regent, maar we moeten er ook voor zorgen dat er wel water in het gebied vastgehouden wordt voor als er langere tijd geen regen valt. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “We moeten dus zorgen voor een goede balans tussen water afvoeren en water vasthouden in onze omgeving.”

Klimaatadaptatie

Als gemeente pakken we de riolering of waterafvoer aan in gebieden waar knelpunten ontstaan bij veel regenval. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Sparrenlaan en omgeving in Putte en de Augustijnenstraat en omgeving in Ossendrecht. We maakten daar een gescheiden rioleringssysteem, waarbij het schone regenwater niet meer samen met het vieze rioolwater naar de waterzuivering afgevoerd wordt. In plaats daarvan wordt het in de omgeving bewaard, door infiltratiebuizen te gebruiken (buizen die waterdoorlatend zijn), of door een wadi aan te leggen (dit is een zonk in het landschap waar het regenwater verzameld wordt en de grond in kan trekken). Binnenkort starten we ook met werkzaamheden in de Montgomerystraat te Huijbergen 

Meer informatie

Bij nieuwbouwprojecten zorgen we er ook voor dat er meer ruimte is voor groen en gebruiken we waar mogelijk waterdoorlatende bestrating. 

Groen

Planten en bomen kunnen een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van hitte, maar ook bij het opnemen van regenwater. Voor het groen in de openbare ruimte kiezen we dan ook bewust voor soorten die beter tegen weersextremen kunnen. Ook kiezen we er tegenwoordig voor om verschillende soorten te gebruiken. Hiermee geven we een impuls aan de biodiversiteit, maar het gaat ook plagen tegen. Wanneer er één soort boom gebruikt wordt (dit noemt men een monocultuur), dan krijgen plaagdieren (bijvoorbeeld eikenprocessierupsen) en ziekten (bijvoorbeeld de kastanjebloedingsziekte) eerder voet aan de grond dan wanneer je een diversiteit aan bomen plant. Tot slot zijn we ook op een andere manier gaan maaien. Door minder vaak te maaien, kunnen grassen, kruiden en bloemen langer groeien en bloeien. Insecten krijgen zo ook meer kans. Ecologisch maaien doen we in het buitengebied en we gaan het ook steeds meer binnen de dorpskernen uitbreiden. De gazons worden dan aan de buitenkant wel gemaaid, maar het midden blijft ongemoeid.